İslam’da resim ve heykel yasak olduğundan Resulullah’ın resimleri de görünmemektedir.
Fakat, resmin yanında gelişen minyatür sanatında Resululah’ın resmedilmesi örneği tarihimizde mevcuttur.
Gerçi bu resimlerde Resulullah tam belirtilmemektedir. Genellikle yüzünün bir peçe ile örtülmesi şeklinde çizilmiştir. Fakat yine de onun içinde olduğu tasvirlerin yapılması anlamında dikkat çekicidir.
Kaynaklarımızda görebildiğimiz kadarıyla bu konuda ilk çalışma 1388 yılında Erzurumlu Darir’in Türkçe yazmış olduğu Siyeri Nebi’nin altı cilt olarak resimli bir şekilde hazırlanmasıdır. Bu belki de tarihimizde ilk kez resimli bir siyer kitabının hazırlanması olayıdır. Bu açılardan günümüzde bile örneği bulunmamaktadır.
Bu siyerin minyatür resimlerini Enderun’da yetişen Nakkas Hasan’ın yönetimindeki nakkaşhane ekebi ile Nakkaş Osman tarafından resmedilmiştir. Bu eserin ancak beş cildi günümüze ulaşabilmiştir.
Bu eserde Resulullah yüzü peçeli olarak tasvir edilmiştir. Resulullah’ın yönettiği savaşlar, ordu yürüyüşleri tasvir edilmiştir.
Bunun dışında diğer peygamberlerin minyatürleri de yapılmıştır. Diğer peygamberlerde yüz konusunda hassasiyet gösterilmemiştir. Örneğin Nakkaş Hasan’ın Falname isimli eserinde Adem ve Havva cennette tasvir edilmiştir.
Bunun dışında sahabelerin minyatürleri de çok revaçtadır. Özellikle hz. Ali ve hz. Hamza’nın minyatürleri destansı ögelerle bezenmiştir. Hz. Hamza’nın Zümrüdüanka kuşunun üzerinde kaf dağına uçuşunu gösteren minyatür popülerdir.
İBRAHİM HALİL ER